Frică de oamenii (11)

Luă un fir de iarbă şi începu să rupă din el câte o bucăţică.

– Nu te poţi îndrăgosti când esti prea lucid ori când nu îţi este frică de singurătate. Nu ştiu cum a reuşit, dar ea le-a adunat pe amândouă.
La un moment dat am crezut că renunţase cât de cât la una din ele. Era în perioada aceea în care murise domnul Leo…aşa îi zicea „domnul”, deşi era domn cam cât sunt eu de expertă la matematică.
Nu am vorbit deloc despre asta. Doar o surprindeam din când în când privind în gol şi mimând aceleaşi propoziţii. Când alţii luau flori şi rupeau petalele rostind „ mă iubeste, nu mă iubeşte”, ea şoptea „ era şi nu mai este”; la fel făcea şi când număra cărămizi. Le număra în „era şi nu mai este”.
…şi Leo era doar vânzătorul de covrigi de la colţul străzii. Nu ştia multe despre el, ci doar ce reuşise să afle în cele 2-3 minute zilnice, cât poposea în faţa tonetei lui.

Poate unii nu pot face faţă morţii. Şi nu mă înţelege greşit, nu îi este frică de moartea ei, ci o îngrozeşte moartea celorlalţi, şi nu numai cea fizică, ci dispariţia forţată a cuiva din viaţa ei…rupturile.
În vremea aceea am văzut-o zâmbind prea mult şi prea forţat; mereu mă întrebam dacă nu o dor muşchii feţei sau dacă nu oboseşte să vorbească atât de frumos cu toată lumea. Atunci am crezut că s-ar putea îndrăgosti. Nu mai era aşa de realistă sau critică cu ea însăşi şi nu mai vedea atât de clar defectele celorlaţi. Scăpase de puţină luciditate. Dar nu a durat mult şi, apoi, parcă a devenit mai iubitoare de singurătate ca înainte.

Ajunse să rupă deja  vreo 3 fire de iarbă.

– Ştii, dacă te rupi acum, nu reuşeşti decât să o faci mai lucidă. Depărtează-te fără să-şi dea seama, asta dacă nu vrei să obţii vreo mângâiere pentru eul tău. De rămas nu cred că vrei să rămâi în condiţiile astea şi, ca să ştii, dacă cumva îi spui ce simţi, se rupe ea de tine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s