Frică de oamenii…(6)

Dorei îi place să bea cafeaua simplă, într-o cană de dimensiuni mari, de formă cilindrică ca să o poată prinde cu ambele mâini. Nu se desprinde de ea până la ultima picătură. O ţine strâns şi o soarbe cât e fierbinte; cafeaua călduţă e ca soarele cu dinţi.

Singurul lucru care ar determina-o să ţină cana cu o mână e o bucată serioasă de ciocolată.

Dora adoră cafeaua tare, dar când dă peste aroma aceea de cafea cu gust de ars, mai adăugă de două ori cantitatea în lapte pentru ca să-l dilueze şi ajunge sa bea un fel de lapte cu cacao. Poate de asta unii oameni s-au rezumat doar la ceai, fiindcă prima lor experienţă de cafea a constat tocmai în acest gust monstruos, care-ţi face corpul să se înconvoaie de dezgust, dacă nu-l acoperi cu lapte.

Nu o înţelege pe Iunia, cafeaua şi ţigara. Se uită la ea cum lasă în repetate rânduri cana pe masă, trage câteva fumuri, apoi iar ia cana, apoi iar o aşează pe masa şi aruncă scrumul şi face asta iar şi iar, de cafeaua i se răceşte când ea nu a fumat nici macar o treime din ţigară.

Ştii că nu-mi place să împart lucrurile lucrurile în păcat şi „ne”păcat. Nu-s eu Dumnezeu ca să creez interdicţii, să extind sau să restrâng înţelesul unei norme, zise Dora.
– Ştiu, dar aş vrea să-mi spui părerea ta.
– Off, dacă ai fi altcineva ţi-aş spune câteva…

– Ştiu. Ştiu, spuse Iunia fără să dea prea multă atenţie plângerilor ei, căutându-şi loc pe trotuar. Totuşi aminteşte-ţi că mi-ai rămas datoare.

– …creştinii care se apucă să facă liste de păcate cred că au o problemă. Vrei să am şi eu o problemă? Iunia ştia deja că astea-s întrebări retorice introductive aşa că o lăsa să-şi facă intrarea. Ce-ţi mai place să mă chinui.
…păcatul e mai mult ceva subiectiv, decât ceva obiectiv ca în vremea lui Moise. Ştia deja de Moise. Îi povestise la un moment dat. Acum ştia. Dora putea vorbi în limbajul acela codat al evanghelicilor şi o înţelegea cam pe jumătate. E vorba despre ceea ce te determină pe tine personal să te îndepărtezi de Dumnezeu.
Deci îţi dai seama că pentru cel care nu are interesul să se apropie de Dumnezeu, discuţia despre ce este păcat sau nu, este în van? Cu ei poţi vorbi cel mult despre ce este corect şi greşit; ce atrage consecinţe negative şi ce atrage beneficii. Fumatul atrage mai mult consecinţe negative decât pozitive.

Deodată i s-a împânzit un zâmbet pe toată faţa şi atunci Iunia ştia că urma să zică o gogomănie. E păcat de banii tăi. Ai putea să-mi iei mie o ciocolată sau o cafea de la „Teo’s” de banii ăia..sau un sandwich că mi-e tare foame sau…

– Bine. Deci?

– Aş putea să-ţi ţin o întreagă prelegere despre trupul tău care este templul Duhului Sfânt… dacă este (şi aici strâmbă puţin din nas şi râse), dar mă gândesc la atâţia predicatori graşi, nu pentru că ar fi bolnavi, ci fiindcă le place prăjeala, friptura făcută în ulei cu cartofi prăjiţi, or jumările cu mămăliguţă caldă şi brânză; ori la alţii care beau toată ziua Pepsi şi mănâncă fast-food.
Mai este şi porunca să-ţi iubeşti aproapele şi pasajul acela în care Isus zice că vai fi de acela care va fi un prilej de păcătuire şi că mai bine şi-ar lega o piatră de gât şi să se arunce în mare, dar acolo cred că e vorba mai mult de a crea o ispită atât de mare încât să prilejuieşti aproapelui tău o tulburare serioasă a credinţei lui; şi dacă fumatul tău ar lovi în credinţa lui, nu ştiu ce credinţă are el. Ar trebui să se mai pocăiască.
(şi a adăugat apoi cu zâmbet). Tare mi-ar plăcea dacă nu ai mai fuma.
– Tot nu mi-ai dat un răspuns.
– Ştiu, dar să te mulţumeşti cu atât că am obosit.

Când a văzut că Dora a epuizat subiectul, i-a zis deodată râzând:Dar vinul, Dora? Vinul? Ce facem cu el?

Advertisements

5 thoughts on “Frică de oamenii…(6)

  1. Am o curiozitate: Dora este alter-ego-ul tau, sau tu esti alter-ego-ul Dorei?… Spor in ceea ce scrii, ai un talent… special :).

    1. Da, e de bine definitia de “special”. Deci ai adunat in Dora chintesenta oamenilor pe care i-ai intalnit. E o idee interesanta, nu m-am gandit in felul acesta. Pot sa o “imprumut”? Sunt si eu o specie de scriitor, atunci cand mai am inspiratie… Spor in toate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s