Frică de oamenii (4)

Se întâmplă ca Dora să vadă oameni în autobuz şi să se lege de ei instant; un fel de “prietenie” la prima vedere.
Dacă acei oameni ar intra în vorbă cu ea,
chiar dacă ar fi epuizat toate cuvintele în săptămâna care a trecut,
ar vorbi cu mare placere şi ar uita de toată oboseala care i s-a înghesuit în trup.

Astăzi a văzut o bătrânică la vreo 65 de ani. Era căruntă, tunsă scurt, băieţeşte, cu cercei simpli de aur; era îmbrăcată cu o geacă neagră, sport, îndeajuns de lungă încât să-i acopere fundul, purta jeansi şi nişte balerini comozi destul de ponosiţi de piele întoarsă. Căra un ghiozdan mai mare decât ea şi mai avea agăţată de umăr încă o geantă …

Aceeaşi senzaţie a avut când a văzut o copilă care avea cam 10 ani; avea părul zburlit. Nu cred că mama ei reuşise să o mai pieptene, pentru că arăta de parcă si asa abia fusese trezită din somn şi cărată până în staţia de autobuz. Avea nişte blugi lălâi pe ea şi era încălţată într-o pereche de tenişi. Aştepta în staţie împreună cu tatăl ei. El îi ţinea ghiozdanul cu o mână şi tot de aceeaşi mână stătea şi ea agăţată că dădea impresia că ar fi contribuit şi ea la cărarea ghiozanului.

Dora nu ştie ce o determină să simtă asta. Nici noi nu ştim. Poate că îmbrăcămintea, modul cum li se aşează părul sau poate privirea…sau poate toate la un loc. Dar ce o leagă de ei ştim: se identifica cu ei. Inconştient îi transforma în ea; ea din trecut, sau cea din viitor, oameni care fie urmeaza să treacă prin experienţe asemănătoare cu cele prin care a trecut ea, obţinând aceleaşi răni sau roade în urma lor; ori oameni prin a căror experienţe va trece ea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s